Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.
Zupa krem cebulowa
Składniki
- duża cebula, 5 szt
- białe wytrawne wino, 1,5 szlkanki
- bulion warzywny
- Startego żółtego sera, 10 dag
- bagietka, 1
- ząbek czosnku, 1 szt
- Gałka muszktołowa, szczypta
- masło
- sól, pieprz
Składniki
- duża cebula, 5 szt
- białe wytrawne wino, 1,5 szlkanki
- bulion warzywny
- Startego żółtego sera, 10 dag
- bagietka, 1
- ząbek czosnku, 1 szt
- Gałka muszktołowa, szczypta
- masło
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Cebule pokroić w piórka, poddusić. Dodać bulion i wino, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Gotować ok 20 min. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem i zrumienić w piekarniku. Po wyjęciu grzanek, natrzeć je czosnkiem. Nakładać po dwie grzanki na talerz zupy, posypać startym ementalerem, po czym włożyć do piekarnika na tak długo, aby ser się stopił.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- duża cebula, 5 szt
- białe wytrawne wino, 1,5 szlkanki
- bulion warzywny
- Startego żółtego sera, 10 dag
- bagietka, 1
- ząbek czosnku, 1 szt
- Gałka muszktołowa, szczypta
- masło
- sól, pieprz
Cebule pokroić w piórka, poddusić. Dodać bulion i wino, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Gotować ok 20 min. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem i zrumienić w piekarniku. Po wyjęciu grzanek, natrzeć je czosnkiem. Nakładać po dwie grzanki na talerz zupy, posypać startym ementalerem, po czym włożyć do piekarnika na tak długo, aby ser się stopił.