Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 898

Dodano:

Odsłon: 1723

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z groszku, moja ulubiona, można podać z wędzonym łososiem. Smacznego.

Składniki

  • 2 paczki mrożonego groszku ( po ok. 450 g )
  • 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • bazylia świeża lub mrożona ok. 100g
  • 2 litry bulionu np. wołowego
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 200 g łososia wędzonego, koperek, śmietana
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, następnie cebulę pokrojoną w półplasterki, i czosnek, podsmażamy ok. 2-3 minut.
    Dodajemy groszek, pokrojony imbir i bazylię , mieszamy.
    Zalewamy bulionem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy ok. 25-30 minut.
    Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  2. Podajemy gorącą zupę do picia np. w filiżance..
    Można ugotować z połowy podanej porcji.
    Ja uwielbiam smak i aromat tej zupy i dlatego gotuję większą porcję.

  3. Można też podać bardziej wykwintnie z wędzonym łososiem i koperkiem oraz kilkoma kroplami śmietany np. 30%.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń