Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z groszku zielonego juz dawno podbiła serca naszej rodziny. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów.
Składniki
700 g groszku zielonego mrożonego
1 litr lekkiego bulionu warzywnego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
gałka muszkatałowa
sól
pieprz ziołowy
odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor.
Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem.
Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke.
Smacznego !!!
Porada
Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę.
Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.
Pamiętacie o maksymie: Gotuję, nie marnuję ? Tym razem łuskaliśmy groszek do...
Odsłon: 6623
Składniki
Składniki 700 g groszku zielonego mrożonego 1 litr lekkiego bulionu warzywnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła sok wyciśnięty z 1/4 cytryny gałka muszkatałowa sól pieprz ziołowy odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Sposób przyrządzenia Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor. Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko). Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny. Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem. Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke. Smacznego !!! Porada Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę. Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.
Przepisy Zupy
Zupy
Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.
Zupy
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Zupy
Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych
Zupy
Kapuśniak z młodej kapusty. Sycąca wiosenna zupa
Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.
Uwielbiam takie zupki zwłaszcza z sezonowych warzyw. Od zawsze kocham kapustę...
Odsłon: 67
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Delikatna w smaku , aromatyczna, wzbogacona chipsami - pokochają wszyscy.
Odsłon: 55