Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z groszku zielonego juz dawno podbiła serca naszej rodziny. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2782
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 547
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 120
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2782
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 547
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 120
Składniki
Składniki 700 g groszku zielonego mrożonego 1 litr lekkiego bulionu warzywnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła sok wyciśnięty z 1/4 cytryny gałka muszkatałowa sól pieprz ziołowy odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Sposób przyrządzenia Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor. Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko). Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny. Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem. Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke. Smacznego !!! Porada Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę. Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.