Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z groszku zielonego juz dawno podbiła serca naszej rodziny. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów.
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 108
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18301
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 568
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1010
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7615
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 108
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18301
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 568
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1010
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7615
Składniki
Składniki 700 g groszku zielonego mrożonego 1 litr lekkiego bulionu warzywnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła sok wyciśnięty z 1/4 cytryny gałka muszkatałowa sól pieprz ziołowy odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Sposób przyrządzenia Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor. Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko). Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny. Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem. Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke. Smacznego !!! Porada Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę. Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.