Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny pomysł na zupę krem z pomidorów i papryki. Dzięki temu, że wszystkie warzywa są upieczone, zupa nabiera głębokiego smaku i niesamowitego aromatu. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, możesz, zamiast płatków chili dodać świeżą, pozbawioną pestek i drobno pokrojoną papryczkę chili.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1405
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5914
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18681
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1405
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5914
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18681
Składniki
Pomidory i papryki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ząbki czosnku i cebulę obierz.
Cebulę i pomidory pokrój na ćwiartki. Warzywa wraz z czosnkiem wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Włóż do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pozostaw na 30-40 minut.
Papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Na dnie blaszki do pieczenia rozłóż folię aluminiową, ułóż paprykę skórką do góry. Piecz w piekarniku przez 20 minut, do momentu, aż skórka zrobi się ciemnia.
Do garnka przełóż podpieczone pomidory i cebulę, dodaj obrane ze skórki papryki i całość zblenduj. Dolej odrobinę wody i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Wsyp cukier i płatki chili. Całość zamieszaj.
Zupę podawaj z odrobiną octu balsamicznego, posypaną ziołami prowansalskimi,