Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna, aromatyczna propozycja, którą zaskoczysz swoich bliskich.
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obierz. Następnie pokrój na plastry lub średniej wielkości kawałki.
Białą i lekko zieloną część pora przekrój na pół. Cebulę opal nad ogniem, aby dodała aromatycznego smaku bulionowi.
Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej wodą, a następnie gotuj przez około 20-30 minut aż do miękkości.
Krewetki umyj pod bieżącą wodą, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Obsmaż na maśle i przełóż do gotującej się zupy.
Teraz dodaj kolejne przyprawy, czyli sól, pieprz, natkę pietruszki, paprykę słodką w proszku i cukier brązowy.
Papryczkę chili pozbaw pestek, posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Podsmaż papryczkę wraz z imbirem na patelni, na której wcześniej smażyły się krewetki. Dodaj do garnka. Nie doprowadzaj zupy do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z połowy limonki oraz sos rybny (jeśli chcesz). Zamieszaj i gotuj krótko na małym ogniu.
Tak przygotowana zupa krewetkowa dobrze smakuje z makaronem ryżowym.
Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz zamiast masła do smażenia użyć oleju kokosowego.
Oryginalne połączenie sardynek, jabłka antonówki, suszonych krewetek z chili...
Odsłon: 204
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 348
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 348
Składniki
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obierz. Następnie pokrój na plastry lub średniej wielkości kawałki.
Białą i lekko zieloną część pora przekrój na pół. Cebulę opal nad ogniem, aby dodała aromatycznego smaku bulionowi.
Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej wodą, a następnie gotuj przez około 20-30 minut aż do miękkości.
Krewetki umyj pod bieżącą wodą, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Obsmaż na maśle i przełóż do gotującej się zupy.
Teraz dodaj kolejne przyprawy, czyli sól, pieprz, natkę pietruszki, paprykę słodką w proszku i cukier brązowy.
Papryczkę chili pozbaw pestek, posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż papryczkę wraz z imbirem na patelni, na której wcześniej smażyły się krewetki. Dodaj do garnka. Nie doprowadzaj zupy do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z połowy limonki oraz sos rybny (jeśli chcesz). Zamieszaj i gotuj krótko na małym ogniu. Tak przygotowana zupa krewetkowa dobrze smakuje z makaronem ryżowym. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz zamiast masła do smażenia użyć oleju kokosowego.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa szpinakowa zabielana
Zupy
Zupa grochowa
Zupy
Zupa pieczarkowa według przepisu babci
Zupy
Zupa krem brokułowo - cukiniowa
Zupa szpinakowa zabielana
Ha ha ha to znowu ja dziś na obiad poleca się pyszna zupa szpinakowa
Odsłon: 114
Zupa grochowa
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 117