Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna, aromatyczna propozycja, którą zaskoczysz swoich bliskich.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obierz. Następnie pokrój na plastry lub średniej wielkości kawałki.
Białą i lekko zieloną część pora przekrój na pół. Cebulę opal nad ogniem, aby dodała aromatycznego smaku bulionowi.
Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej wodą, a następnie gotuj przez około 20-30 minut aż do miękkości.
Krewetki umyj pod bieżącą wodą, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Obsmaż na maśle i przełóż do gotującej się zupy.
Teraz dodaj kolejne przyprawy, czyli sól, pieprz, natkę pietruszki, paprykę słodką w proszku i cukier brązowy.
Papryczkę chili pozbaw pestek, posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż papryczkę wraz z imbirem na patelni, na której wcześniej smażyły się krewetki. Dodaj do garnka. Nie doprowadzaj zupy do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z połowy limonki oraz sos rybny (jeśli chcesz). Zamieszaj i gotuj krótko na małym ogniu. Tak przygotowana zupa krewetkowa dobrze smakuje z makaronem ryżowym. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz zamiast masła do smażenia użyć oleju kokosowego.