Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa migdałowa to tradycyjna potrawa wigilijna na Kresach Wschodnich. Słodka i pełna bakalii jest symbolem dobrobytu. Warto spróbować jej nie tylko w święta - będzie też świetnym ciepłym śniadaniem lub deserem.
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 86
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 172
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 759
Polecam, pychota.
Odsłon: 449
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 251
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 86
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 172
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 759
Polecam, pychota.
Odsłon: 449
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 251
Składniki
Rodzynki namaczamy przez 30 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i siekamy. Połowę rodzynek odkładamy a drugą połowę łączymy z żurawiną i skórką pomarańczową. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Ryż gotujemy z dodatkiem cynamonu. Mleko mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i solą, Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut od wrzenia. Teraz zupa jest bardzo gęsta. Odcedzamy ją przez sito, jeśli chcemy aby pozostała gęsta, lub przez gazę jeśli chcemy aby była rzadka. Jeśli jej nie przecedzicie, będzie miała konsystencję budyniu. Na końcu dodajemy odłożone rodzynki, podgrzewamy jeszcze chwilę i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Do miseczek nakładamy ryżem, zalewamy zupą, dekorujemy płatkami migdałowymi i bakaliami.