Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa migdałowa to tradycyjna potrawa wigilijna na Kresach Wschodnich. Słodka i pełna bakalii jest symbolem dobrobytu. Warto spróbować jej nie tylko w święta - będzie też świetnym ciepłym śniadaniem lub deserem.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2200
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 287
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8058
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 761
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2200
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 287
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8058
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 761
Składniki
Rodzynki namaczamy przez 30 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i siekamy. Połowę rodzynek odkładamy a drugą połowę łączymy z żurawiną i skórką pomarańczową. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Ryż gotujemy z dodatkiem cynamonu. Mleko mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i solą, Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut od wrzenia. Teraz zupa jest bardzo gęsta. Odcedzamy ją przez sito, jeśli chcemy aby pozostała gęsta, lub przez gazę jeśli chcemy aby była rzadka. Jeśli jej nie przecedzicie, będzie miała konsystencję budyniu. Na końcu dodajemy odłożone rodzynki, podgrzewamy jeszcze chwilę i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Do miseczek nakładamy ryżem, zalewamy zupą, dekorujemy płatkami migdałowymi i bakaliami.