Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie myślałam,że można zrobić dwie zupy w jednym garnku ale.... Znalazłam super przepis i spróbowałam ją zrobić oczywiście w sezonie czyli zupa ogórkowo-pomidorową. Mąż nie jest wielbicielem zup, ale stwierdził że ta jest smaczna.
Polecam.
Odsłon: 3296
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 3296
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 137
Składniki
Składniki: kurze skrzydełka, 4 sztuki marchewka, 2 sztuki pietruszka, 2 sztuki seler, por, po 1 małej sztuce ogórki zielone, ok. 2 kg koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki masło, 1 łyżka mąka, 1-2 łyżki Śmietana 18%, pół szklanki ziemniaki, 5-6 sztuk sól, pieprz, maggi do smaku czosnek, 2 ząbki Natka pietruszki, spora garść ziele angielskie, liść laurowy, po 3 sztuki 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Przygotowanie Skrzydełka zalewamy zimną wodą, stawiamy na gazie i jak się zagotują to dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do miękkości jarzyn. W tym czasie obieramy ogórki, przekrajamy je wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy, ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ogórki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i mieszając smażymy przez 5 minut. Dodajemy to do gotującej się zupy razem z pokrojoną marchewką (ja dorzuciłam jeszcze mięsko z ugotowanych skrzydełek) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek gotujemy przez 10-15 minut. Doprawiamy do smaku, zaprawiamy mąka rozmieszana z wodą i dodajemy pietruszkę zieloną. Jeszcze chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.