Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa to jedna z ulubionych zup mojego męża. Kiedy tylko pojawi się pierwszy szczaw to ta zupa koniecznie musi być ugotowana , dlatego zawsze mam pod ręką zagotowane słoiki szczawiu. Oto mój przepis na taką zupkę szczawiową.
talerze, garnek chochla, widelec , tarka, nóż,
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2414
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2414
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
Ugotować wywar drobiowo - warzywny. Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki. Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty. Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała. Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać. Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy. Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą. Na końcu dodać pozostałą śmietanę. Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek. Rada; W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.