Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brokułami, orzechami, mango i mlekiem kokosowym

Zupa z brokułami, orzechami, mango i mlekiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 673

Dodano:

Odsłon: 181

Wyjątkowy smak, zupa zawdzięcza siekanym orzechom ziemnym, niebanalne są także dodatki: świeże mango pokrojone w plastry i zielony ogórek. Zatem, do dzieła!

Składniki

  • 1 łyżka oleju z prażonych nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cm, startego na tarce korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 2 małe cebule lub szalotki, posiekane
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 brokuł, pokrojony w różyczki
  • 200 g makaronu noodles ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • Do dekoracji: arść liści kolendry, liście mięty, mango pokrojone w paski, ogórek zielony, pokrojony w cienkie paski, za pomocą o
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, imbir, czosnek i smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać bulion, masło orzechowe, sos sojowy i mleko kokosowe, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać różyczki brokułu, i gotować 5-6 minut, aż brokuł będzie chrupiący.

  2. W międzyczasie ugotować makaron, wg przepisu na opakowaniu.

  3. Zdjąć zupę z ognia, do miseczek nałożyć makaron, nalać zupę. Udekorować mango, ogórkiem kolendrą i miętą, na koniec skropić sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 08 marca 2018 Ej no! A ja szukałem takiego przepisu :P Zapisuję bo na bank moje smaki

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń