Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie przepadałam za zupą z dyni i minęły lata zanim się zaczęłam do niej przyzwyczajać. Historia tego przepisu jest taka, że ktoś gotował zupę z dyni i zapytał o zdanie kilka osób, czy jest w smaku dobra. Niestety, brakowało zupie charakteru i smaku, co stwierdziły osoby, które spróbowały. Zastanawialiśmy się, co dodać,by poprawić smak i wygląd zupy. Zaproponowałam dodanie ekstraktu z drożdży, ktoś inny by dodał masło orzechowe. No i zaczęło się. Tak mi zupa smakowała, że postanowiłam ugotować swoją. Oczywiście nie wyszła taka jak ugotowana przez naszą koleżankę, bo nie wiadomo było jak zaczęła gotowanie, ale najważniejsze jest to, że mój dzisiejszy gość, którego swoją zupą poczęstowałam, stwierdził, że zupa jest bardzo smaczna i poprosił o przepis. Spróbujcie i wy poeksperymentować z masłem orzechowym i ekstraktem z drożdży w waszych przepisach.
Deska i nóż do krojenia, garnek, patelnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4799
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4799
Składniki
Dynię myjemy, a potem osuszamy
Obieramy ze skóry
Dynię kroimy wzdłuż na ćwiartki, po czym wydrążamy środek oraz usuwamy pestki. Pestki pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Są pyszne. Ja zjadłam je z łupiną bez względu na to czy jest jadalna czy nie.
Na rozgrzanym oleju cebulę smażymy na szklisty kolor. Ja użyłam tłuszczu uzyskanego z pieczonego kurczaka
Do wody lub wywaru wrzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki. Ja użyłam wodę oraz dodajemy smażona cebulę.
Do gotujących się warzyw dodajemy pokrojoną w kawałki dynię, liść laurowy, ziele angielskie oraz seler.
Następnie dodajemy papryczkę chili. Jeśli używamy świeżej, nie dodajemy w proszku na koniec gotowania, gdyż zupa będzie zbyt ostra w smaku.
Kiedy dynia będzie miękka, co zajmuje około 40 minut, dodajemy szpinak, czosnek pokrojony w kawałki i dalej gotujemy przez 5 minut
Do zupy dodajemy ekstrakt z drożdży
Następnie dodajemy masło orzechowe.
Teraz dodajemy maślankę lub jogurt, potem śmietanę oraz przyprawy: pieprz, sól, gałkę muszkatołową, kolendrę. Ja użyłam świeżą, która jest mocniejsza w smaku niż w proszku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie miksujemy na jednolitą konsystencję. Podajemy z chlebem, bułką lub grzankami.