Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z fasolki szpargowej

Zupa z fasolki szpargowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2442

Dodano:

Odsłon: 1227

Zupa z fasolki szpargowej z dodatkiem warzyw i makaronu na bazie kości to smakowita propozycja, idealna na koniec lata. Taka zupz będzie ciekawą, pożywną i sycącą propozycją na obiad a także dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy.

Składniki

  • 2 kości na zupę lub 2 udka
  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera )
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 100 g drobnego makaronu
  • 200 g śmietany 18%
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z fasolki szpargowej

Przygotowanie

  1. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Obraną cebulę drobno siekamy. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych otworach.

  2. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju chwilę podsmażamy posiekaną cebulę oraz startą włoszczyznę, często mieszamy.
    W dużym garnku umieszczamy kości na zupę a następnie zalewamy je 2 litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową i wszystko gotujemy około 10 minut, do momentu aż warzywa będą półmiękkie, nie rozgotowane. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy podsmażoną włoszczyznę z cebulą oraz makaron i wszystko gotujemy tyle minut ile wymaga ugotowanie makaronu według przepisu na opakowaniu. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

  3. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy zawiesiną ze śmietany i wywaru, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń