Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 560
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 393
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 560
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 393
Składniki
Bulion zagotować, dodać pokrojone w dosyć drobną kostkę marchew i pietruszkę, posiekane liście selera i pokrojony w półplasterki por oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować okolo 15 min. Po tym czasie dodać do zupy sok z cytryny lub ocet. Liście buraka porządnie wypłukać
Pokroić i dodać do wywaru
Gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić małą ilością śmietanki. Obrane ziemniaki pokroić, rozłożyć na talerzach, posypać koperkiem lub pietruszką. Wlać zupę. Ułożyć pokrojone jajka. Smacznego :-)