Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z liści buraka

Zupa z liści buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 2510

Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

Składniki

  • rosół lub bulion 1,5 l
  • marchew 1 średnia
  • pietruszka korzeń 1 średni
  • seler kilka liści
  • por biała część 10cm
  • liście buraków pęczek
  • ocet winny lub sok z cytryny 1,5 łyżki
  • sól, pieprz
  • liść laurowy 1
  • ziele angielskie 1 ziarenko
  • śmietanka 18 lub 30% do zabielenia
  • jajko gotowane na twrdo (po 1 na osobę)
  • ziemniak gotowany w mundurku (po 1 na osobę)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion zagotować, dodać pokrojone w dosyć drobną kostkę marchew i pietruszkę, posiekane liście selera i pokrojony w półplasterki por oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować okolo 15 min. Po tym czasie dodać do zupy sok z cytryny lub ocet. Liście buraka porządnie wypłukać

  2. Pokroić i dodać do wywaru

  3. Gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić małą ilością śmietanki. Obrane ziemniaki pokroić, rozłożyć na talerzach, posypać koperkiem lub pietruszką. Wlać zupę. Ułożyć pokrojone jajka. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń