Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna zupa z porem i jarzynami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2392
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2392
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Składniki
Z porów odciąć twarde białe końcówki, usunąć twarde zielone wierzchnie liście, przekroić je wzdłuż na pół i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, zwracając uwagę na piasek nagromadzony pomiędzy liśćmi.
Umyte pory pokroić na paski o szerokości do 1 cm.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzać masło, dodać pora oraz jarzyny i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie jarzyny można zmiksować, choć nie jest to konieczne.
Dodać sól i pieprz do smaku, uzupełnić 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotowe!
Zupę można podawać z serem żółtym oraz grzankami.