Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna zupa z porem i jarzynami.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416515
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416515
Składniki
Z porów odciąć twarde białe końcówki, usunąć twarde zielone wierzchnie liście, przekroić je wzdłuż na pół i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, zwracając uwagę na piasek nagromadzony pomiędzy liśćmi.
Umyte pory pokroić na paski o szerokości do 1 cm.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzać masło, dodać pora oraz jarzyny i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie jarzyny można zmiksować, choć nie jest to konieczne.
Dodać sól i pieprz do smaku, uzupełnić 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotowe!
Zupę można podawać z serem żółtym oraz grzankami.