Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z ulubionych zup ale warunkiem jest przesmażenie szczawiu na maśle i dopiero wtedy dodanie go do zupy.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Ugotować wywar warzywny: ( kawałek selera, pasternaka, pół pora ). Wywar przelać przez sito (warzywa można wykorzystać np. do sałatki). Wstawić na mały ogień. Dodać pokrojone ziemniaki . Gotować do miękkości. Szczaw dokładnie przebrać, odciąć ogonki , umyć pod bieżącą wodą i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony szczaw i krótko przesmażyć-tylko tyle, by szczaw zmienił barwę i zmiękł. Dodać razem z masłem do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna, można dodać sok z cytryny. Zmiksować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo , przekrojonym na cztery części. Przed samym podaniem, dodać śmietanę.