Co warto zjeść w Hiszpanii?

Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie.

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku Hiszpanię odwiedzają tysiące Polaków, spragnionych słońca i smakowitych potraw.

Jak jedzą Hiszpanie?

W Hiszpanii liczy się nie tylko sam fakt spożywania posiłku. Równie istotna jest atmosfera, która panuje przy stole. Hiszpanie rzadko jadają śniadania w domu, popularnym zwyczajem jest wychodzenie do pobliskich barów, by wypić kawę i zjeść lekki posiłek. Po kilku godzinach od śniadania zwykle spożywa się lunch, a dopiero późnym wieczorem, ze względu na upał, kolację w rodzinnym gronie.

Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, a to, co znajdziemy na talerzu, zależy od tego, do którego regionu się wybieramy. W północnej Hiszpanii dominują ryby i owoce morza łowione w Atlantyku. Tamtejsze gospodarstwa słyną z produkcji mleka oraz wybornych serów, które warto przywieźć ze sobą do Polski.

Na wschodzie i południu kraju bez trudu zauważymy wpływy innych kultur. Kuchnię tego regionu przez wieki kształtowali Arabowie, dlatego w serwowanych tutaj potrawach znajdziemy dużo orientalnych akcentów, takich jak oliwki, cytryny, migdały lub szafran. Stąd też w kuchni hiszpańskiej znajdziemy sporo potraw z ryżu, który rzadko pojawiał się na innych, europejskich stołach.

W sercu Hiszpanii najchętniej jada się mięso, głównie dziczyznę. Tam także powstają wyjątkowe wędliny dojrzewające, będące chlubą lokalnej kuchni.

Co warto zjeść w Hiszpanii?

Hiszpańska kuchnia jest kolorowa, aromatyczna i bazuje na świeżych, naturalnych składnikach. Swój niepowtarzalny smak dania uzyskują dzięki dużej ilości ziół oraz oliwy z oliwek. Każdy, kto choć raz spróbował tamtejszych potraw, z pewnością będzie chciał odtworzyć je w domu. Jak się okazuje, nasi użytkownicy także kochają kuchnię hiszpańską i bardzo często dzielą się z nami przepisami pochodzącymi z tamtego zakątka świata. Oto kilka potraw, których powinniście spróbować, odwiedzając Hiszpanię.

Paella

Fot. Julka19 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Głównymi składnikami paelli są ryż oraz szafran. Ten ostatni nadaje potrawie charakterystyczny, złoty kolor. W zależności od regionu, jest ona przygotowywana z dodatkiem owoców morza, mięsa królika, drobiu lub warzyw. Całość podsmaża się na dużej, metalowej patelni.

Gazpacho

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto hiszpańska odpowiedź na nasz swojski chłodnik. Gazpacho przyrządza się głównie z pomidorów i papryki z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Zupa ta może być przygotowana na rozmaite sposoby, jednak najbardziej popularna jest odmiana andaluzyjska.

Tortilla de patatas

Fot. Atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli pulchny omlet, przygotowywany z ziemniaków i jaj, smażony na oleju z dodatkiem cebuli. Potrawę wyróżnia chrupiąca, złocista skorupka i miękkie, puszyste wnętrze.

Sangria

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjny napój alkoholowy. Jest mieszanką wina i owoców z dodatkiem lodu. Stanowi idealne orzeźwienie w upalne dni.

Sos alioli

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest gęstym sosem, którego głównymi składnikami są czosnek oraz olej, zmiksowane wraz z jajkami i sokiem z cytryny na gładką masę. To bardzo popularny dodatek do wielu dań. Szczególnie dobrze komponuje się z surowymi warzywami oraz chlebem.

Flan

Fot. Gotujzw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan jest jednym z najpopularniejszych, hiszpańskich deserów. Przypomina nieco pudding lub włoską pana cottę. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników słodkości.

Churros

Fot. Nessie_s na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli słodkie pałeczki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Churros tradycyjnie podaje się z sosem czekoladowym lub karmelowym. Dawniej serwowano je wyłącznie w okresie karnawału, jednak obecnie kupimy je przez cały rok niemal w każdym zakątku Hiszpanii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Anna Suchecka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23872

60 min
52
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 427

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 238

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0