Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które przywołuje wspomnienia z pobytu w Hiszpanii
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 813
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8176
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13044
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 384
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 131
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2244
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 813
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8176
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13044
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 384
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 131
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2244
Składniki
Na patelni do paelli rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni i zostawiamy na potem. Podsmażamy na pozostawionej oliwie mrożone owoce morza (kalmar, osmiornica, małża, krewetka, mątwa) kiedy owoce morza zmiękną dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i roztarty czosnek, a następnie startego pomidora i zielony groszek. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodajemy ryż oraz saszetkę przyprawy do paelli, 2 łyzki bazy do paelli i calosć podsmażamy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż.
Gotujemy paelle na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 min bez mieszania. Na wierzchu układamy trzy krewetki w pancerzach i całosć przykrywamuy przykrywką (na kolejne 10 min) lub folią aluminiową zmniejszajac ogień (można delikatnie przemiszać). Odstawiamy paelle z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty. Przed podaniem skropic cytryna lub podać z ćwiarką cytryny.