Do góry

Dania główne Przepis na:

Paella

Paella

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 226

Danie, które przywołuje wspomnienia z pobytu w Hiszpanii

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor, obrany i starty na tarce
  • 3 dużye całe krewetki z pancerzami i głową (do ozdoby)
  • 400 g ryżu do paelli Montsia
  • baza do paelli Marinesca paell do kupienia w Auchan-widoczna na zdjeciu
  • 1 saszetka mix przypraw MIX natural paella con azafran do kupienia w Auchan
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  • mrożone owoce morza -do kupienia w Piotr i Paweł-widoczne na zdjeciu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni do paelli rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni i zostawiamy na potem.
    Podsmażamy na pozostawionej oliwie mrożone owoce morza (kalmar, osmiornica, małża, krewetka, mątwa) kiedy owoce morza zmiękną dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i roztarty czosnek, a następnie startego pomidora i zielony groszek. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodajemy ryż oraz saszetkę przyprawy do paelli, 2 łyzki bazy do paelli i calosć podsmażamy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż.

  2. Gotujemy paelle na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 min bez mieszania. Na wierzchu układamy trzy krewetki w pancerzach i całosć przykrywamuy przykrywką (na kolejne 10 min) lub folią aluminiową zmniejszajac ogień (można delikatnie przemiszać). Odstawiamy paelle z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty.
    Przed podaniem skropic cytryna lub podać z ćwiarką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń