Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto z jajkiem np z przepisu. Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2195
Królowa grilla :)
Odsłon: 1537
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2195
Królowa grilla :)
Odsłon: 1537
Składniki
Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.
Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.
W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut.
W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...