Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pierogi z miodowymi wiśniami i twarogiem zapiekane i karmelizowane podawane na gorąco z lodami śmietankowymi.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Wiśnie dryluję. Przekładam na rozgrzaną patelnię i posypuję cukrem. Czekam, aż cukier się rozpuści. Zalewam miodem pitnym i duszę około 10-15 minut. Zasypuję mąką ziemniaczaną i energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Odstawiam do przestygnięcia.
Mąkę przesiewam, solę i wysypuję na stolnicę. Na środku robię dołek i wlewam rozkłócone jaja. Dodaję około 100 ml wody i wyrabiam ciasto. Dolewam wody na oko – ciasto nie może być za rzadkie, ale musi złapać zwartą, spójną strukturę. Zagniatam do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiam na bok pod ściereczką do odpoczęcia /15-20 minut/.
Twaróg rozgniatam i mieszam z wiśniami. Ciasto dzielę na kilka części, rozwałkowuję i wykrawam szklanką koła. Nakładam po łyżeczce /lub po dwie/ farszu i lepię pierogi. W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka pierogów i gotuję do wypłynięcia. Odcedzam i układam na folii aluminiowej.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. W formie żaroodpornej układam porcję pierogów. Zasypuję je cukrem i rozkładam masło. Zapiekam 20-25 minut. Wyjmuję formę z piekarnika, nakładam lody. Podaję od razu.