Do góry

Desery Przepis na:

Flan waniliowy

Flan waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 13608

Słodki, mocno karmelowy puszysty deser

Składniki

  • 200ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 400ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • wanilia
  • pół szklanki cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać wanilię i chwilę pogotować. Odstawić. Na patelnię wrzucić pół szklanki cukru, dodać pół szklanki wody. Na dużym ogniu zaczekać aż zacznie karmelizować. Lekko zmniejszyć ogień. Nie mieszać, od czasu do czasu potrząsać patelnią aż całość zrobi się pięknie brązowa. Do ramekinów (lub inne naczynie do zapiekania) wlać warstwę karmelu tak aby pokryć całe dno (karmel dość szybko zastyga).

  2. W miseczce wymieszać jajka trzepaczką i nadal mieszając dodać stopniowo ciepłe mleko z wanilią. Całość wlać do wypełnionych karmelem naczyń. Ramekiny umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą (woda powinna sięgać nieco ponad połowę wysokości ramekina) i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut.

  3. Po wyjęciu z pieca ostudzić, podważyć boki nożem i wyłożyć na talerz poprzez obrót o 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka78 14 marca 2012 Obłędnie wygląda:)) Aż cieknie ślinka:) Wykorzystam z przyjemnością:) Dziękuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 09 marca 2012 Bardzo ładne zdjęcie...
Deser ląduje w ulubionych...szkoda,że nie na moim stole ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 07 marca 2012 Wygląda apetycznie:-) Uwielbiam takie słodkości :-) Do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń