Do góry

Napoje Przepis na:

Ananasowa sangria z bazylią

Napoje

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 896

Dodano: 29.12.2016

Odsłon: 151

Sangria jest tradycyjnym hiszpańskim napojem alkoholowym. Nazwa została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor (sangria z hiszpańskiego oznacza krwawienie). Moja sangria jest nietypowa bo żółta, z dodatkiem ananasa, mango i bazylii. Ten rodzaj ponczu wyśmienicie smakuje na przyjęciu – np. sylwestrowym lub w lecie na świeżym powietrzu. Napój jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • Wino białe wytrawne - 750 ml
  • Rum - 2 kieliszki (niekoniecznie)
  • Ananas świeży - mały - 1 szt.
  • Mango - dojrzałe - 1 szt.
  • Bazylia - 8 gałązek
  • Sok ananasowy - 500 ml
  • Kostki lodu
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ananasa obieramy, kroimy w plastry, a następnie w nieduże kawałki. Obrane mango również kroimy w niewielką kostkę. Bazylię płuczemy.

    Do dużej szklanej misy lub dzbanka wrzucamy pokrojone owoce, wlewamy wino, rum (niekoniecznie) i sok ananasowy (kolor naszego ponczu zależy od soku ananasowego - raz ma obłędnie żółty kolor a czasem trochę mętny). Dodajemy część listków bazylii i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

    Gotową sangrię rozlewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu, dekorujemy pozostałymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń