Ewa_Gotuje

Barszcz wigilijny - w czym tkwi jego sekret?

Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami.

Fot. 123RF/Picsel

Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie wierzyli, że wywar z buraków to recepta na długie życie i nieskazitelną urodę. To postrzeganie ich właściwości przetrwało do dziś - buraki uznawane są za jedne z najzdrowszych warzyw. Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Aby nadać mu nieco bardziej kwaśnego posmaku, warto dodać do wywaru kilkanaście kropli cytryny lub octu.

Dlaczego nie z torebki?

Przygotowanie dwunastu wigilijnych dań to nie lada wyzwanie, nawet dla miłośnika kulinarnych eksperymentów. Niestety, w gorączce przedświątecznych przygotowań nie zawsze znajdujemy czas na to, aby wszystkie dania przygotować samemu od podstaw. Sięgamy wówczas po gotowe produkty, które kuszą na sklepowych półkach łatwością podania i przystępną ceną. Powinniśmy się jednak zastanowić czy są one tym, co chcielibyśmy zaserwować rodzinie podczas najpiękniejszego wieczoru w roku.

Barszczu czerwonego przygotowywanego na zakwasie nie radzimy zastępować niczym innym. A już na pewno nie jego „torebkową" wersją „instant". Smak i wartości odżywcze przygotowanego z dbałością o szczegóły barszczu przywołają świąteczne, lekko nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa i wpisze się w modne ostatnimi czasy zdrowe i wolne przygotowywanie posiłków. Ugotowana na zakwasie zupa jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Jedząc ją, można skutecznie wspomóc swój organizm w walce z wolnymi rodnikami i przeziębieniami - tak popularnymi w tej porze roku.

Wersja z butelki lub z torebki często ma niewiele wspólnego nawet z samymi burakami. Ich ilość w składzie waha się od ponad 50% (lepsze produkty) do ledwie 12%! Często też koncentraty przypominają bardziej słodki sok warzywno-owocowy niż kwaskowatą nalewkę, za którą tradycyjnie uważa się barszcz czerwony. Takie kartonowe miksy zawierają duże ilości soku jabłkowego, selera, pietruszki i cebuli. Słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym i podkreślane barwnikami, stanowią blade wspomnienie aromatycznych babcinych specjałów. Dodatkowo ich wartości odżywcze są bliskie zeru.

Jak zrobić wigilijny barszcz?

Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Można też nieco odejść od tradycyjnego smaku, dodając do gotowej zupy suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu. Pamiętajcie - podajcie go koniecznie z krokietem lub z uszkami z kapuścianym farszem.

Jeśli potrzebujecie sprawdzonych przepisów na barszcz, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników! Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Wigilijny barszcz

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Barszcz gdański

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Barszcz z krokietami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Barszcz prababci

Fot. Konhambos  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wigilijny barszcz Marysi

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Barszcz czerwony na rosole

Fot. GabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Barszcz bezmięsny

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 86

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29817

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 199

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0