Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz prababci

Przepis dnia 2018-12-21
Wigilijny  barszcz prababci

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 6835

Od ponad 100 lat w naszej rodzinie na kazda Wigilie przyrzadzany jest czysty barszcz wedlug przepisu prababci, który jest przepyszny i smakuje nie tylko tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyz ma smak wina. Jestesmy tak "zepsuci" tym wyjatkowym smakiem, ze nie wyobrazamy sobie barszczu z warzywami czy grzybami.

Składniki

  • 2-2,5 kg buraków
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 goździki
  • 4-6 łyżek octu ze śliwek w occie
  • cukier
  • sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tajemnica tego niezwyklego smaku polega na spelnieniu 3 warunków.
    1 Proporcje. Barszcz musi byc bardzo esencjonalny, tak wiec na 1 litr wody bierzemy 2-2,5 kg buraków.
    2 Zakwaszany jest domowym octem ze sliwek w occie, co nie tylko dodaje mu wyjatkowego smaku, ale i niepowtarzalnego koloru.
    Mozna oczywiscie uzyc innego octu, ale wtedy bedzie juz mial zupelnie inny smak.
    3. Musi byc przyrzadzony co najmniej 2 dni przed spozyciem, aby nabral specyficznego smaku po tym, gdy wszystkie przyprawy sie przegryza.

  2. Samo przyrzadzenie nie odbiega od tradycyjnego gotowania barszczu,.
    Obieramy buraki, kroimy, zalewamy woda, dodajemy przepolowiona cebule i przyprawy.
    Trzymamy na duzym ogniu do zagotowania, nastepnie pozostawiamy na bardzo malym ogniu ok. 15 minut, aby naciagnal.
    Po ostagnieciu odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni. przed spozyciem delikatnie podgrzewamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

  3. Po 2 dniach barszcz osiaga tak dobry smak, ze czysty nadaje sie do picia nawet na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 21 grudnia 2018 Woooow!!! Jestem pod wrażeniem, na pewno jest genialny <3
Pozdrawiam cieplutko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 grudnia 2018 Bardo ciekawy przepis, takiego nie znalam, wlasciwie z samych burakow. To jest najfajniesze w barszczach, ze kazdy ma swoja metode :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 grudnia 2018 Koniecznie wypróbuję <3 Zapowiada się mega aromatycznie. Niestety dopiero za jakiś czas. Bo już robię zakwas. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń