Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od ponad 100 lat w naszej rodzinie na kazda Wigilie przyrzadzany jest czysty barszcz wedlug przepisu prababci, który jest przepyszny i smakuje nie tylko tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyz ma smak wina. Jestesmy tak "zepsuci" tym wyjatkowym smakiem, ze nie wyobrazamy sobie barszczu z warzywami czy grzybami.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Tajemnica tego niezwyklego smaku polega na spelnieniu 3 warunków. 1 Proporcje. Barszcz musi byc bardzo esencjonalny, tak wiec na 1 litr wody bierzemy 2-2,5 kg buraków. 2 Zakwaszany jest domowym octem ze sliwek w occie, co nie tylko dodaje mu wyjatkowego smaku, ale i niepowtarzalnego koloru. Mozna oczywiscie uzyc innego octu, ale wtedy bedzie juz mial zupelnie inny smak. 3. Musi byc przyrzadzony co najmniej 2 dni przed spozyciem, aby nabral specyficznego smaku po tym, gdy wszystkie przyprawy sie przegryza.
Samo przyrzadzenie nie odbiega od tradycyjnego gotowania barszczu,. Obieramy buraki, kroimy, zalewamy woda, dodajemy przepolowiona cebule i przyprawy. Trzymamy na duzym ogniu do zagotowania, nastepnie pozostawiamy na bardzo malym ogniu ok. 15 minut, aby naciagnal. Po ostagnieciu odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni. przed spozyciem delikatnie podgrzewamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Po 2 dniach barszcz osiaga tak dobry smak, ze czysty nadaje sie do picia nawet na zimno.