Co można zrobić z moreli?

Aromatyczne i soczyste morele aż proszą się, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne dania. Jakie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Niestety, w naszym kraju świeże morele goszczą na stołach bardzo krótko - sezon na nie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w zaskakujący sposób wpływają na nasze zdrowie.

Dlaczego warto jeść morele?

Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego organizmu, ponieważ wątroba produkuje z niego witaminę A.

Beta-karoten to bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Regularne spożywanie trzech moreli dziennie pomoże w utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry oraz pozytywnie wpłynie na wzrok.

Co więcej, morele są fantastycznym źródłem potasu - w 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż potas odpowiada m.in. za prawidłową pracę nerek, mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, substancja ta reguluje również ciśnienie krwi oraz doskonale poprawia koncentrację.

Owoce te mogą również pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się suszone morele, które należą do grupy produktów silnie zasadotwórczych. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę i codziennie spożywające produkty mięsne. Morele dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym pomagają osobom cierpiącym na zgagę.

Warto także wiedzieć, że w 100 gramach moreli znajdziemy aż 6,31 mg żelaza. Substancja ta jest gwarantem prawidłowej pracy układu krwionośnego i odpornościowego. Długotrwały niedobór tej substancji może doprowadzić do anemii, a pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi bywają zwykle przemęczenie, apatia, zawroty głowy oraz skłonność do występowania siniaków.

Reklama

Jak wykorzystać morele?

Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.

Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami - świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.

Jeśli poszukujesz inspiracji, sięgnij po sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy bardzo często sięgają po te owoce. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Deser morelowy z orzechami i czekoladą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pierogi z morelami

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z morelami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Knedle z morelami

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Konfitura morelowa z lawendą

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Sernik z musem morelowym

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ciasto morelowe z kaszą manną

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Placuszki z morelami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ciasto jogurtowe z morelami

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 564

15 min
21
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 917

15 min
18
15 min
6
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 6601

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3