Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura morelowa z lawendą

Konfitura morelowa z lawendą

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 1646

Konfitura z prawdziwym, śródziemnomorskim charakterem. Połączenie moreli i lawendy przywodzi na myśl słoneczne lato...

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura morelowa z lawendą

Przygotowanie

  1. Umyte morele pozbawiamy pestek. Można to zrobić w łatwy sposób rozrywając morelę palcami. Umyte i wypestkowane morele zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.

  2. Owoce, które puściły sok, mieszamy z resztką cukru i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania szumujemy i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż morele się rozpadną. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  3. Następnego dnia morele wstawiamy na mały ogień, mieszamy i bierzemy się za lawendę. Na kawałku gazy układamy oderwane od łodyżek kwiaty, gazę zawijamy i związujemy nitką tak, żeby kwiaty nie wypadły. Wrzucamy do konfitury i gotujemy przez około 20 minut.

  4. Po tym czasie wyjmujemy z konfitury zawiniątko z kwiatami lawendy. Konfiturę przekładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń