Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z prawdziwym, śródziemnomorskim charakterem. Połączenie moreli i lawendy przywodzi na myśl słoneczne lato...
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99017
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99017
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Umyte morele pozbawiamy pestek. Można to zrobić w łatwy sposób rozrywając morelę palcami. Umyte i wypestkowane morele zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Owoce, które puściły sok, mieszamy z resztką cukru i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania szumujemy i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż morele się rozpadną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia morele wstawiamy na mały ogień, mieszamy i bierzemy się za lawendę. Na kawałku gazy układamy oderwane od łodyżek kwiaty, gazę zawijamy i związujemy nitką tak, żeby kwiaty nie wypadły. Wrzucamy do konfitury i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z konfitury zawiniątko z kwiatami lawendy. Konfiturę przekładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)