Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z prawdziwym, śródziemnomorskim charakterem. Połączenie moreli i lawendy przywodzi na myśl słoneczne lato...
Naleśniki cytrynowe mają cytrusowy smak i aromat. Świetnie nadają się na słod...
Odsłon: 1262
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 1455
Naleśniki cytrynowe mają cytrusowy smak i aromat. Świetnie nadają się na słod...
Odsłon: 1262
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 1455
Składniki
Umyte morele pozbawiamy pestek. Można to zrobić w łatwy sposób rozrywając morelę palcami. Umyte i wypestkowane morele zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Owoce, które puściły sok, mieszamy z resztką cukru i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania szumujemy i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż morele się rozpadną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia morele wstawiamy na mały ogień, mieszamy i bierzemy się za lawendę. Na kawałku gazy układamy oderwane od łodyżek kwiaty, gazę zawijamy i związujemy nitką tak, żeby kwiaty nie wypadły. Wrzucamy do konfitury i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z konfitury zawiniątko z kwiatami lawendy. Konfiturę przekładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)