Desery Przepis na:
Ciasto jogurtowe z morelami


Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2238
Dodano: 03.07.2018
Odsłon: 6733
Składniki
- Jajo kurze - 2 szt
- Cukier - 3/4 szklanki
- Cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny - 250 g
- Olej roślinny - 1/2 szklanki
- Mąka pszenna tortowa - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Morele - 5-6 sztuk
- Kruszonka:
- Masło - 50 g
- Cukier - 50 g
- Mąka - 100 g
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą rózgi.
-
Dodać jogurt oraz olej i wymieszać.
-
Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
-
Umieścić ciasto w formie o wymiarach ok. 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć pokrojone morele.
-
Składniki na kruszonkę rozetrzeć w misce palcami, tworząc okruchy i posypać nimi wierzch ciasta.
-
Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze do przepisu (13)

kucharka-amatorka 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
To są moje smaki! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 03 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
owoce i kruszonka w ciescie, wiecej nie trezba mnie zachecac! Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 03 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 03 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Lubię takie :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 03 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Przepyszne i bardzo apetycznie wygląda ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz