Ewa_Gotuje

Jak wykorzystać jagody goji?

Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i w jaki sposób włączyć je do codziennej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli przyjrzycie się ich właściwościom, przekonacie się, że w pełni zasługują na to miano.

W jaki sposób jagody goji wpływają na zdrowie?

Z pewnością słyszeliście o dobroczynnym wpływie marchewki na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą karotenoidów, których znaczne ilości znajdziemy również w jagodach goji. Co więcej, owoce te zawierają cenną luteinę, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, w tym także tymi spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponadto, substancje zawarte w jagodach goji mogą chronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Warto również wiedzieć, że zawarte w jagodach goji substancje mogą okazać się bezcennym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Badania wykazały, iż obecne w tych owocach β-sitosterol oraz kompleks LBP, doskonale obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W ten sposób mogą nas ustrzec przed wieloma groźnymi chorobom serca oraz układu krwionośnego.

Azjatycka medycyna ludowa już od dawna wiedziała o pozytywnym wpływie jagód goji na wątrobę. Dzisiejsze badania zdają się tylko potwierdzać tę wiedzę. Okazuje się, iż owoce te powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, które lubią zjeść tłusto. Substancje zawarte w jagodach goji, niwelują nieprzyjemne skutki takiej diety oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby.

Jagody goji mogą stać się również ważnym elementem diety wszystkich osób chorych na cukrzycę. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż zawarty w nich kompleks LBP zmniejsza hiperglikemię oraz insulinoodporność. Co więcej, substancje zawarte w jagodach goji zwiększają wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych.

Pobierz aplikację smaker

Jak wykorzystać jagody goji?

Wiedząc, jak korzystny wpływ na nasze zdrowie mają jagody goji, warto zastanowić się na prostym sposobem włączenia ich do codziennej diety. Doskonale sprawdzą się w roli dodatku do sałatek lub witaminowych koktajli. Na ich bazie możemy również przygotowywać herbatki oraz kompoty. Jagody goji urozmaicą także smak ciast oraz wielu dań głównych. Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów z ich wykorzystaniem, sięgnijcie po pomysły naszych użytkowników. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie.

 

1. Kurczak pieczony z jagodami goji

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Pasztet drobiowy

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Surówka z roszponką i jagodami goji

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Dietetyczne brownie

Fot. Slodkieniebo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Tagliatelle z sosem kalafiorowym

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Nocna owsianka

Fot. FitSweet  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Koktajl jaglano-sojowy

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Korzenny chlebek bananowy

Fot. Marcepanowa14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0