Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny chlebek bananowy

Korzenny chlebek bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 2497

Korzenny chlebek bananowy. Bez jajek, nabiału i glutenu !

Składniki

  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki owsianej
  • 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka malin(można pominąć)
  • Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Siemię lniane zalewamy 2,5 łyżki ciepłej wody - zostawiamy do napęcznienia.

  2. W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.

  3. W drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki).

  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą patyczka czy chlebek się już upiekł)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 grudnia 2017 Patrząc na zdjęcie aż się głodna zrobiłam :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń