Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczne Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji i orzechami włoskimi (bezglutenowe)

Dietetyczne Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji i orzechami włoskimi (bezglutenowe)

Autor: slodkieniebo

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 27

Dodano: 03.09.2015

Odsłon: 2745

Ciasto bardzo łatwo przygotować. Wszystkie składniki wystarczy tylko ze sobą zmiksować i przelać do formy. Polecam upiec ciasto ponieważ jest: bez glutenu, bez niezdrowego tłuszczu, jest bardzo sycące i zaspokaja chęć na słodycze.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej (1/2 szkl.)
  • 1 i 1/4 szkl. wody (do ugotowania kaszy)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2-3/4 cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 kopiaste łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1/2 szkl. jagód goji
  • kilka połówek orzechów włoskich
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć wysypujemy opłukaną na sicie kaszę. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli do gotowania kaszy. Moc palnika zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, przez ok. 15 minut lub do momentu aż cała woda odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

  2. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć wysypujemy opłukaną na sicie kaszę. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli do gotowania kaszy. Moc palnika zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, przez ok. 15 minut lub do momentu aż cała woda odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

  3. Niewielką tortownicę o wymiarach 16 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy. Wierzch równamy i układamy na nim połówki orzechów.

  4. Formę z brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


    Całość 1442,45 kcal

    B [g] 66,45

    W [g] 106,41

    T [g] 77,07


    W porcji ok. 120 kcal

    B [g] 5,54

    W [g] 8,87

    T [g] 6,43

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń