Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet drobiowy z jagodami goji

Pasztet drobiowy z jagodami goji

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 7259

Dodano:

Odsłon: 5205

Delikatny w smaku pasztet drobiowy. Warzywa i owoce goji sprawiają że ma niecodzienny smak. Gorąco polecam.

Składniki

  • udka z kurczaka 500 g
  • wątróbka drobiowa 3-4 płaty
  • 1 czerwona cebula
  • jagody goji 1 czubata łyżka
  • 1/2 lub 1 mniejsza marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko 3-4 łyżki
  • sól. pieprz
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • estragon, tymianek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • sezam, kasza manna do posypania formy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Około 20 minut gotujemy mięso z zielem angielskim i liściem laurowym, potem dodajemy warzywa całość solimy i dalej gotujemy do miękkości mięsa.

    Opłukaną i osuszoną wątróbkę chwilę obsmażamy na suchej patelni. Zdejmujemy. Połowę suchej bułki kroimy w cząstki, dodajemy do wątróbki , polewamy 3-4 łyżkami mleka, przyprawiamy solą i pieprzem.

    Mięso oddzielone od kości mielimy z wątróbką, cebulą moczoną w gorącej wodzie, marchewką i pietruszką. Na koniec dodajemy pozostałą czerstwą bułkę, dla przeczyszczenia maszynki.

    Jagody goji zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją odlewamy wodę. Zmielone mięso przyprawiamy dodajemy jajko i kilka łyżek rosołu ( ok.30 ml), mieszamy na koniec dodajemy jagody i posiekaną natkę pietruszki.

    Mięso przekładamy do foremki 16 X 12 cm wysmarowanej smalcem, posypanej kaszą manną i sezamem, pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia pasztet możemy podlewać rosołem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń