Ewa_Gotuje

Jak zrobić domowy karmel?

Masz ochotę na słodki dodatek do naleśników, a Twoja lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Poznaj przepis na domowy karmel, który jest bajecznie pyszny i szybki w wykonaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Z czego robi się karmel?

Karmel to nic innego jak cukier, poddawany rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskasz bursztynową barwę i szklistą postać, która podkręci smak deserów. Karmel przygotujesz na sucho lub na mokro. W pierwszej wersji wrzuć cukier na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż będzie złotobrązowy. Druga wersja jest ubogacona i polega na przygotowaniu aksamitnego karmelu, poprzez dodanie do rozpuszczonego cukru masła lub śmietany kremówki. Pamiętaj, aby garnek posiadał grubsze dno, co zmniejszy szanse na przypalenie cukru oraz podgrzewaj produkt na średnim ogniu. Przyda się termometr kuchenny, im dłuższy czas przypalania cukru, tym ciemniejszy kolor karmelu. Przepis znajdziesz tutaj.

Cały czas obserwuj gęstniejący syrop, gdy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy jest gotowy. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wstaw go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. Domowy karmel możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Czy jest kaloryczny?

Cukierki mleczne, karmelki, krówki - karmel to prawdziwy przysmak dla miłośników słodyczy. Niestety, karmel uzależnia, a cukier, z którego jest wykonany prowadzi do cukrzycy, nadwagi lub chorób serca. Są jednak sosy nie zdrowie i „zdrowsze", dlatego z dwojga złego lepiej wykonać go samodzielnie. Dodaj po prostu lżejsze odpowiedniki produktów, np. mleko 3,2% zastąp mlekiem roślinnym niesłodzonym. W 100 g karmelu mieści się 380 kcal. Jeśli często spożywasz taki sos, poświęć więcej czasu na bieganie, jazdę na rowerze czy chodzenie. Wszystko w namiarze prędzej czy później szkodzi, dlatego zachowaj umiar.

Do czego użyć karmel?

Karmel o jasnożółtej barwie sprawdzi się do dekorowania zimnych deserów, obtaczania jabłek lub popcornu. Z kolei ciemniejszy posłuży jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa. Sosem karmelowym ubogacisz naleśniki, ciasta, desery lodowe, gofry, owoce, pierogi i makarony na słodko. Poniżej przepisy, gdzie wykorzystasz domowy karmel.

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Niskie ceny na termometry kuchenne znajdziesz w Media Expert.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 5489

30 min
18
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 171

30 min
6
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 271

30 min
10
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44412

60 min
56

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5