Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na maślany krem karmelowy do tynkowania tortów, oraz jako krem do ciast, babeczek i makaroników.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Masło i karmel miksujemy około 3 minut, aż uzyskamy gładką i puszystą masę. Dodajemy połowę cukru pudru i miksujemy na niskich obrotach miksera do momentu, aż cukier się zmiesza. Następnie dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy zwiększając obroty miksera do średnio wysokich. Miksujemy około 3 minut, aż krem stanie się gładki, i puszysty.
Uwagi: 1. Krem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu, a w zamrażalniku do 3 miesięcy. Gdy rozmrozimy krem, należy go ponownie ubić w mikserze do puszystści. 2. Z tego przepisu wystarczy kremu na 24 babeczki. 3. Kremu starczyło mi do otynkowania tortu składającego się z 4 blatów ośrednicy 20 cm. Dodałam go też odrobinę między blatami. (zdjęcie poniżej) 4. Krem maślany w lodówce twardnieje i dlatego zanim podamy ciasto/tort należy doprowadzić do temperatury pokojowej. 5. Jest to krem typu amerykańskiego, bardzo słodki.