Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Poleczka to kolorowy, lekki deser – idealny na upalne dni. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, która nagrodzona zostaje spektakularnym efektem.
Dwie formy 24x24 cm
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 269
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 296
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3315
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 41
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3657
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 269
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 296
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3315
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 41
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3657
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę (mikserem na się w białkach, zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Partiami przesiej do piany obie mąki. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułą.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut – do suchego patyczka. Wystudź biszkopt na kratce. Przekrój na dwa blaty.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Zblenduj na mus. Podziel go na dwie połowy.
Połącz galaretki i przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 700 ml wody. Gdy galaretka nieco przestygnie, połącz ją z połową musu z truskawek.
Wyłóż folią spożywczą dwie formy – tę, w której piekł się biszkopt i drugą identyczną. Rozlej do nich mniej więcej po połowie galaretki i wstaw na 2-3 godziny do lodówki – do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Zmiksuj z drugą częścią musu truskawkowego. Odłóż trochę śmietany z truskawkami do osobnego naczynia. Wstaw do lodówki. Do reszty cienką strużką wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. Rozdziel śmietanę mniej więcej na połowę i rozprowadź na obu galaretkach. Włóż obie formy z powrotem do lodówki (na 2-3 godziny).
Złóż ciasto, przekładając biszkopt warstwami ze śmietany i galaretki. Aby warstwy „skleiły się” ze sobą, na kolejnych rozsmaruj pozostałą śmietanę z truskawkami. Przed podaniem udekoruj ciasto np. krążkami czekolady.