Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Poleczka to kolorowy, lekki deser – idealny na upalne dni. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, która nagrodzona zostaje spektakularnym efektem.
Dwie formy 24x24 cm
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę (mikserem na się w białkach, zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Partiami przesiej do piany obie mąki. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułą.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut – do suchego patyczka. Wystudź biszkopt na kratce. Przekrój na dwa blaty.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Zblenduj na mus. Podziel go na dwie połowy.
Połącz galaretki i przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 700 ml wody. Gdy galaretka nieco przestygnie, połącz ją z połową musu z truskawek.
Wyłóż folią spożywczą dwie formy – tę, w której piekł się biszkopt i drugą identyczną. Rozlej do nich mniej więcej po połowie galaretki i wstaw na 2-3 godziny do lodówki – do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Zmiksuj z drugą częścią musu truskawkowego. Odłóż trochę śmietany z truskawkami do osobnego naczynia. Wstaw do lodówki. Do reszty cienką strużką wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. Rozdziel śmietanę mniej więcej na połowę i rozprowadź na obu galaretkach. Włóż obie formy z powrotem do lodówki (na 2-3 godziny).
Złóż ciasto, przekładając biszkopt warstwami ze śmietany i galaretki. Aby warstwy „skleiły się” ze sobą, na kolejnych rozsmaruj pozostałą śmietanę z truskawkami. Przed podaniem udekoruj ciasto np. krążkami czekolady.