Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała dama, dostojna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeśli brzmi to jak wypiek dla ciebie to koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22974
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1878
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4864
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22974
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1878
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4864
Składniki
Ciasto francuskie rozłóż na płasko na blaszce do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Odstaw do wystudzenia.
Masło wyciągnij z lodówki. Do szklanki mleka wsyp zawartość dwóch budyniów, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie zamieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj w małym garnku. Zmniejsz wtedy moc palnika do minimum i wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem. Mieszaj energicznie, tak długo aż masa będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Cały czas podgrzewaj. Wystarczy kilka minut. Odstaw z ognia i wystudź.
Miękkie masło umieść w misie i miksuj aż zrobi się puszysta masa. Teraz dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce. Ubijaj aż zrobi się gładki krem.
Mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier zmiksuj, aby powstała gęsta masa śmietanowa.
Na pierwszy blat ciasta wyłóż najpierw krem budyniowy, a potem masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego. Wstaw do lodówki, aby biała dama się schłodziła. Posyp na koniec cukrem pudrem.