Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 122

Przepyszne mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem. Wierzch ciasta można posypać orzechami:)

Składniki

  • Brownie:
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 200 gram masła
  • 3 jajka
  • 90 gram drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 135 gram mąki
  • Karmel:
  • 125 gram drobnego cukru
  • 50 gram masła
  • 75 gram śmietanki 30-36 (ubitej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • +orzechy (opcjonalnie)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie z solonym karmelem

Przygotowanie

  1. *Przepis na blaszkę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub tortownice o średnicy 26 centymetrów.

    Brownie:
    Masło włożyć do rondelka i roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
    W oddzielnej misce wymieszać rózgą kuchenną jajka z cukrem.
    Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać rózgą na gładką masę.

  2. Dodać mąkę, sól,zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do blaszki lub tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 160 stopni grzałka górna i dolna bez termoobiegu. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut

  3. Solony karmel:
    Do garnka/na patelnie wsypać cukier. podgrzać cukier na średnim ogniu i poczekać aż zbrązowieje. Gdy karmel będzie miał bursztynowy kolor dodać masło. Całość mieszamy do momentu jak karmel połączy się z masłem. Do karmelu dodajemy śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Do gotowego karmelu wystarczy już tylko dodać sól:)

  4. Wystudzone brownie polać gotowym karmelem,można dodać na wierzch dowolne orzechy:)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń