Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim.
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 129
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 318
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 129
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 318
Składniki
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i ciastem wykleić małe foremki. Dzisiaj użyłam zwykłej foremki do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Orzechy włoskie uprażyć na patelni: orzechy wkładam na teflonową patelnię i podwyższam temperaturę i mieszając piekę, aż skórka zacznie pękać. Uważajcie, żeby nie przypalić. Orzechy wykładam na papier do pieczenia i chwilę chłodzę.
Wymieszać około 5 łyżek mleka ze skrobią ziemniaczaną. Trzeba zrobić to dość dokładnie, żeby uniknąć grudek. Mleko powinno być zimne. Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier ( 2 łyżki z czubem :-)) i wlać łyżeczkę wody. Zostawiamy, aby cukier się skarmelizowal. Nie mieszamy, tylko czekamy, aż cukier nabierze złocistej barwy. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, dolewamy mleko. Mieszamy, aż karmel całkowicie rozpuści się w mleku. Dodajemy skrobię rozmieszaną w mleku i już nie gotujemy.
Kruche babeczki napelniamy nadzieniem karmelowym, w środek kładziemy połówkę orzecha włoskiego.