Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim.
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25738
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25738
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Składniki
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i ciastem wykleić małe foremki. Dzisiaj użyłam zwykłej foremki do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Orzechy włoskie uprażyć na patelni: orzechy wkładam na teflonową patelnię i podwyższam temperaturę i mieszając piekę, aż skórka zacznie pękać. Uważajcie, żeby nie przypalić. Orzechy wykładam na papier do pieczenia i chwilę chłodzę.
Wymieszać około 5 łyżek mleka ze skrobią ziemniaczaną. Trzeba zrobić to dość dokładnie, żeby uniknąć grudek. Mleko powinno być zimne. Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier ( 2 łyżki z czubem :-)) i wlać łyżeczkę wody. Zostawiamy, aby cukier się skarmelizowal. Nie mieszamy, tylko czekamy, aż cukier nabierze złocistej barwy. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, dolewamy mleko. Mieszamy, aż karmel całkowicie rozpuści się w mleku. Dodajemy skrobię rozmieszaną w mleku i już nie gotujemy.
Kruche babeczki napelniamy nadzieniem karmelowym, w środek kładziemy połówkę orzecha włoskiego.