Najlepsze przepisy na pierogi z owocami

Zamiłowanie Polaków do pierogów nie słabnie latem. Zmienia się jedynie nadzienie, jakie do nich wkładamy. W ciepłe dni znacznie częściej są to owoce niż mięso i sery.

Fot. 123RF/Picsel

Latem mamy bardzo łatwy dostęp do mnóstwa sezonowych owoców, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Wielu z nas przygotowuje z nich przetwory i lekkie desery. Nie warto jednak na tym poprzestawać. W końcu można zamienić je również w wyjątkowo apetyczne danie główne. Owocowe nadzienie idealnie pasuje do pierogów, które w tej wersji dla wielu osósb są wręcz symbolem wakacji.

Jak zrobić ciasto na pierogi z owocami?

Przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym, owocowym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane. Waro również pamiętać, że ciasto na tego typu pierogi powinno być rozwałkowywane nieco grubiej.

Reklama

Jakie owoce nadają się do pierogów?

Właściwie większość owoców nadaje się do przygotowania pierogów. Dobrym wyborem będzie wykorzystywanie twardych okazów, które w trakcie gotowania puszczą mniej soku. Takie owoce możemy wkładać do pierogów w całości, jedynie wyjmując z nich pestki.

Wykorzystując owoce, które puszczają dużo soku, dobrze jest obtoczyć je lekko w niedużej ilości skrobii ziemniaczanej. Zabieg ten sprawi, że pierogi nie rozkleją się w trakcie gotowania, a w ich wnętrzu powstanie lekki kisiel.

Przygotowując owocowy farsz, nie musisz ograniczać się wyłącznie do świeżych owoców. Szybko przesmażone na patelni, zyskają dodatkowy aromat puszczając mniej soków w czasie gotowania.

Sprawdzone przepisy na pierogi z owocami

Jeśli nie wiesz, w jaki sposób zrobić pierogi z owocami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Dzięki nim przygotujesz perfekcyjny, letni obiad. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Pierogi z wiśniami

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pierogi z suszonymi owocami

Fot.  Rena1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pierogi z jagodami i twarogiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pełnoziarniste pierogi z truskawkami

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Pierogi ze śliwkami

Fot. Justitako na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pierogi z jabłkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pierogi z bananami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Pierogi z jagodami

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Pierogi z truskawkami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2