Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z suszonymi owocami to bardzo smaczne danie na słodko, można je przygotować nie tylko na wigilię.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 7
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 772
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4077
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 7
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 772
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4077
Składniki
Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut. Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny
Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz
Dokładnie zlepić, ułożyć na posypanej mąką desce.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.