Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi ze śliwkami
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 49
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 349
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 74
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 189
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 49
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 349
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 74
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 189
Składniki
Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w razie potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką koła. Układać połowę śliwki na ciasto, posypać cukrem skleić brzegi i ozdobić je falbanką. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu. Podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą.