Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi ze śliwkami
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1035
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 657
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1035
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 657
Składniki
Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w razie potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką koła. Układać połowę śliwki na ciasto, posypać cukrem skleić brzegi i ozdobić je falbanką. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu. Podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą.