Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi. Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem pierożków, truskawki można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać. Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 30
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 339
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 50
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 145
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 30
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 339
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 50
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 145
Składniki
Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki lub zostawiamy w całości (jak wygodniej). Przed lepieniem pierożków, truskawki można posypać cukrem - puszczą jednak wtedy sok.
Ciasto pierogowe dzielimy na 2-3 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, ale nieco grubszy niż na pierogi ruskie. Wykrawamy okrągłe placki. Na środek każdego placuszka układamy truskawkę, składamy na pół i dokładnie zalepiamy.
Pierożki gotujemy na niewielkim ogniu około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Z czym podać pierogi z truskawkami? Pierogi z truskawkami wyśmienicie smakują polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Można także polać pierożki roztopionym masłem. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego :)