Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi. Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem pierożków, truskawki można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać. Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78277
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78277
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Składniki
Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki lub zostawiamy w całości (jak wygodniej). Przed lepieniem pierożków, truskawki można posypać cukrem - puszczą jednak wtedy sok.
Ciasto pierogowe dzielimy na 2-3 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, ale nieco grubszy niż na pierogi ruskie. Wykrawamy okrągłe placki. Na środek każdego placuszka układamy truskawkę, składamy na pół i dokładnie zalepiamy.
Pierożki gotujemy na niewielkim ogniu około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Z czym podać pierogi z truskawkami? Pierogi z truskawkami wyśmienicie smakują polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Można także polać pierożki roztopionym masłem. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego :)