Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z bananami

Pierogi z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 11537

Słodka wersja pierogów, ale bez dodatku cukru!

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Woda ciepła 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 3/4 łyżeczki
  • Banany 3 szt.
  • Cytryna 1 szt.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. Z cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim pokrojone banany.

  2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sól, dodajemy do nich jajko oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy to na gładką masę. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta kładziemy dwa plasterki banana i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Zlepiamy dokładnie boki pieroga. Można do tego użyć widelca.

  3. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej pierogi. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

    Z podanej porcji wyszło mi ok. 50 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Mistrzowskie pierogi! Musieliśmy umieścić je w naszym zestawieniu najsmaczniejszych przepisów na pierogi z owocami. https://smaker.pl/newsy-11-pomyslow-na-pierogi-na-slodko,1899226,a,.html
Dziękujemy :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 04 maja 2015 Dziękuję:) W tych pierogach można też sprytnie "przemycić" dzieciom owoce, za którymi niekiedy nie przepadają :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 maja 2015 superowe, szczególnie dla niejadków:))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń