Do góry

Przekąski Przepis na:

Pełnoziarniste pierogi z truskawkami

Pełnoziarniste pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 453

Kolejny już dzień z rzędu robię pierogi z truskawkami. I ciągle nie mamy dość. Nie liczę kalorii i za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem. Żeby jednak było zdrowiej, ciasto przygotowuję z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Takie pierogi to absolutny must have w sezonie truskawkowym:)

Składniki

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 70ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 15 dużych truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • śmietana 12%
  • brązowy cukier
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste pierogi z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i pozostawić na 30 minut.
    Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
    Ciasto pokroić na 15 plasterków, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi.
    W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
    Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
    Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń