Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?
  • Dania główne
  • Przepis na

Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?

17.05.2018 Odsłon: 32033
5.0 (65 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
ErJot
ErJot

Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169312

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 296

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10374

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3005

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2101

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 802

> 60 min >60 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169312

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 296

> 60 min >60 min
0
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10374

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3005

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2101

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 802

> 60 min >60 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kiszone ogórki - jakie składniki dodać i po co ?
Autor:
ErJot

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Produkt główny: OGÓRKI -najlepiej kupować ze znanego źródła od zaufanego producenta. Przypadkowy sprzedawca raczej " nie pochwali się" że wiosną podlał ziemię gnojowicą czy nawoził dużą ilością obornika - by ogórki lepiej rosły, by uzyskać większe plony a klient przekona się o tym dopiero kiedy kiszone ogórki zaczną się szybko psuć a ich smak i zapach nie będzie zbyt przyjemny. Ogórki powinny być świeżo zrywane najlepiej wczesnym rankiem. Dlaczego rano ? Bo później nagrzewają się od słońca, wiotczeją i marszczą się. By ogórki odzyskały jędrność dobrze jest zalać je zimną wodą i odstawić na godzinę. WODA -najlepsza jest woda źródlana. Woda surowa nie gotowana jest twardsza i ogórki lepiej/ dłużej się w niej przechowują. Jeśli używamy zwykłej "kranówki" powinniśmy odstawić ją w naczyniu na 24 godz. by pozbyć się chloru. Woda ze studni nie zawiera chloru ale może zawierać różne osady, dlatego również powinniśmy ją odstawić /by wszystkie zanieczyszczenia opadły na dno/. Dla pewności wodę studzienną dobrze jest zagotować w tradycyjnym czajniku, gotować 2-3 min i odstawić do wystudzenia. Ogórki małosolne możemy zalewać ciepłą wodą - szybciej rozpocznie się proces kiszenia ale na zimę lepiej używać solanki letniej lub zimnej. SÓL- najlepsza jest kamienna nie jodowana - zawiera ona dużo mikro i makroelementów. Powinniśmy ją dodawać do zimnej lub letniej wody bo w gorącej traci owe elementy. CZOSNEK - dodajemy ząbki świeżego czosnku. Wpływa on na smak ogórków /oraz zalewy wykorzystywanej potem np. do zupy/ oraz ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu hamuje rozwój bakterii gnilnych CHRZAN - możemy dodać zarówno oczyszczone kawałki korzenia jak i liście chrzanu. Zaostrza smak oraz reguluje rozwój bakterii mlekowych /ułatwia proces fermentacji i kiszenia/ KOPER - najlepiej dodawać duży wysuszony z rozwiniętymi kwiatostanami. Zielony, młody może gnić dlatego lepiej przed włożeniem do słoja sparzyć go wrzątkiem. Wpływa korzystnie na smak ogórków i zalewy GORCZYCA - dodajemy ziarna. Ma właściwości konserwujące, zapobiega rozwojowi pleśni. LIŚCIE PORZECZKI - używamy głównie liści czarnej porzeczki /możemy je zastąpić liśćmi malin/, wpływają na jędrność i aromat LIŚCIE WIŚNI - wpływają na trwałość kiszonki i smak, niwelują gorycz LIŚCIE WINOGRONA - wpływają na smak, zapobiegają wiotczeniu ogórków LIŚCIE DĘBU - zawierają garbniki, które kiedyś "dostarczały" kiszonkom dębowe beczki /w których kiszonki były przygotowywane i przechowywane/. Dzięki nim ogórki są twardsze i jędrniejsze. Liście dębu zabarwiają ogórki na brązowo. Mają właściwości konserwujące, dzięki czemu ogórki kiszone mogą przetrwać wiele miesięcy. Nie należy dodawać ich zbyt dużo gdyż zawierają duże ilości garbników i ogórki mogą wyjść gorzkie. CUKIER- szczypta cukru przyspiesza proces kiszenia oraz wpływa na smak. Cukier możemy zastąpić kilkoma kroplami miodu. Jeśli znudziły się nam tradycyjne ogórki kiszone możemy dodać do nich ciekawe dodatki np. papryczkę chili, gałązkę rozmarynu lub estragonu, plasterek imbiru lub liść mięty - wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań smakowych:)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki