Do góry

Domowe porady

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Przepis, który chcę wam zaproponować, stosuję już od wielu lat. Możemy je piec już na początku adwentu i spokojnie mogą leżeć do świąt a nawet dłużej (o ile wcześniej ich nie zjemy:) ). Samo ciasto po przygotowaniu może poleżeć kilka dni zanim zabierzemy się za pieczenie. Ja przeważnie dopiekam przed świętami kolejną porcję :) Świetnie sprawdzą się jako smaczny i piękny upominek:) np. w formie chatki :)

  1. mąka pszenna 800g
    3 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
    miód 250g
    cukier 300g
    masło prawdziwe 150g
    jedna przyprawa do piernika
    jeden cynamon

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Do garnka wkładamy masło, miód, cukier, cynamon oraz przyprawę do piernika.

    zdjęcie do 2 etapu porady
  3. Powoli podgrzewamy wszystko do momentu aż masło się rozpuści i połączy z resztą składników. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy na małym ogniu. Cukier nie musi się rozpuścić. Garnek z masą dstawiamy do przestygnięcia.

    zdjęcie do 3 etapu porady
  4. Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Następnie dodajemy jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto rękoma.

    zdjęcie do 4 etapu porady
  5. Jeśli ciasto wydaje nam się za luźne to możemy dosypać trochę mąki, jednak trzeba z tym uważać. Jeśli za dużo nasypiemy, to pierniczki mogą wyjść nam twarde. Mi wystarcza 800g mąki. Wyrobione ciasto najlepiej jest odstawić je na całą noc a przynajmniej na jakieś 4 godziny, żeby odpoczęło i ładnie się związało.

    zdjęcie do 5 etapu porady
  6. Po tym czasie przystępujemy do najlepszego czyli do wykrawania i pieczenia :). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. W razie potrzeby. podsypujemy mąką. Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja bardzo lubię robić pierniczki witrażowe, dlatego też dodatkowo dokładam cukiereczki kolorowe. Mogą to być zwykłe pokruszone landrynki lub mini-cukiereczki.

    zdjęcie do 6 etapu porady
  7. Pierniczki wkładam do piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w 180 stopniach C funkcja góra/dół (pierwszą porcję piekę ok. 14min. z tego względy, że nie nagrzewam piekarnika).

    Uwagi: jeśli robimy pierniczki witrażowe, to musimy pamiętać, aby nie zdejmować ich od razu z papieru. Muszą wystygnąć na papierze bo inaczej cukierek zostanie przyklejony do papieru a pierniczek nam się rozpadnie.

    A dlaczego dobrze, żeby ciasto odpoczęło? Ponieważ jeśli będziemy robić od razu po przygotowaniu, to będziemy podsypywać dużo mąki, bo ciasto będzie się kleić i rwać. Lepiej żeby sobie spokojnie poleżało

    zdjęcie do 7 etapu porady
  8. Z tego ciasta można wykonać również chatkę z piernika. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i skleić lukrem

    zdjęcie do 8 etapu porady

Autor: pyszotki-pl

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 414

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń