Do góry

Domowe porady

Praktyczne rady 1

Praktyczne rady 1

  1. Skórkę z twardych wędlin takich jak salami, kabanosy czy myśliwska- usuniesz z łatwościom, jeżeli przed tym zanurzysz na kilka minut w całości w ziemnej wodzie.
    *************
    Aby szybko ubić śmietanę należy dodać odrobinę cukru pudru, zamiast zwykłego cukru
    *****************
    Jeżeli do ciasta naleśnikowego dodamy 2 łyżki oleju, naleśniki możemy wtedy smażyć bez tłuszczu. Będą wtedy bardziej chrupiące i mniej kaloryczne.
    *************
    Jeżeli podczas gotowania mięsa zauważymy, że do garnka wlaliśmy za mało wody, dolewamy tylko wrzątek, jeśli dolejemy zimnej wody, wywar nie będzie klarowny.
    ************
    Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć w firmie w której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy. Jeżeli ciasto przywarło do formy, należy odwrócić ją dnem do góry i jeszcze ciepłą blaszkę na 15 minut szczelnie owinąć wilgotną ściereczką.
    ******
    Kruche ciasto będzie jeszcze kruche, jeśli zwykłą mąkę zastąpimy krupczatką, a surowe żółtka ugotowanymi.
    **************
    Aby lepiące się kruche ciasto rozwałkować dosyć cienko, należy między wałek a ciasto podłożyć papier pergaminowy.
    *****

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 371

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń