Sprawdzone przepisy na grilla

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na egzotyczny tort bezowy.

Beza
6 białek
1½ szklanki cukru drobnego
1½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki migdałów w płatkach
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy
450 g serka mascarpone
160 ml śmietany kremówki 36%
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Marakuja curd
2 jaja
2 żółtka
140 g cukru drobnego
100 g masła
2 łyżki soku z cytryny
150 g pulpy z marakui

Polewa malinowa
300 g malin
80 g cukru drobnego

Beziki
2 białka
2 razy więcej cukru drobnego (pomnożyć wagę białek)
niebieski i różowy barwnik w żelu

Dekoracja
30 malin
pulpa z 1 marakui
6 różowych margerytek
1 kokos

Beza
Białka ubić i powoli dodawać po łyżce cukru. Miksować do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodać migdały i skrobię ziemniaczaną, wymieszać szpatułką. Masę podzielić na trzy blaty i posypać je migdałami. Piec w 150°C z termoobiegiem przez 40 minut.

Krem kokosowy
Serek mascarpone i śmietankę ubić, dodać wiórki kokosowe oraz cukier puder i krótko wymieszać na niskich obrotach.

Marakuja curd
Jajka, dodatkowe żółtka i cukier wymieszać, a następnie podgrzać. Dodać masło, sok z cytryny i pulpę z marakui. Podgrzać do zgęstnienia masy. Przełożyć do miski, przykryć papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa malinowa
Maliny zagotować, dodać cukier. Przetrzeć przez sitko.

Beziki
Białko ubić wraz z cukrem, dodając go stopniowo. Podzielić na dwie części, zabarwić i wyszprycować. Piec w 110°C przez około godzinę.

Dekoracja
Podawać udekorowane malinami, pulpą z marakui, margerytkami i kokosem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort truflowy

Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...

Odsłon: 5619

60 min
9
15 min
6
Zupy Zupa szparagowa

Smaczna , sezonowa zupa ze szparagów z dodatkiem marchewki, kopru .

Odsłon: 792

30 min
2