Dania jednogarnkowe

Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

GRUPA 1
Biszkopt kakaowy
170g białko
170g cukier
170g żółtko
55g proszek kakaowy Extra Brute
35g mąka pszenna T450
65g masło

Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając.

Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło.

Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C.

Mus marakuja
60g masa żelatynowa
210g puree z marakui
330g biała czekolada CW2NV
550g śmietanka 36%

Zagotować puree. Dodać masę żelatynową. Zalać czekoladę. Zemulgować. Połączyć z lekko ubitą śmietanką.

Konfitura Porzeczkowa
300g puree z czarnej porzeczki
100g cukier
5g pektyna żółta
100g mrożona lub świeża czarna porzeczka

Podgrzać puree. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać całe porzeczki. Gotować do pożądanej konsystencji.

Glazura waniliowa
55g woda
110g cukier
75g śmietanka 36%
110g syrop glukozowy
40g masa żelatynowa
110g biała czekolada CW2NV

Zagotować pierwsze 3 składniki. Zalać pozostałe. Zblendować.

Dekor czekoladowy
Wyciąć szablon półokrągły z kartonu. Zatemperować białą czekoladę. Rozsmarować na folii. Gdy zacznie tężeć, wyciąć dekorację używając szablonu. Ta dekoracja ma być zamknięciem rolady na obu jej krańcach.

GRUPA 2
Biszkopt maślany
170g białko
150g cukier
80g żółtko
70g mąka z orzecha laskowego
80g mąka pszenna T450
60g masło

Ubić bezę. Dodać żółtko i ręcznie wymieszać.

Połączyć sypkie składniki i dodać. Dodać masło. Piec w 170C.

Mus czekoladowo-orzechowy
200g mleko 3,2%
50g żółtko
190g mleczna czekolada 823vn
50g czekolada 70-30-38nv Callebaut
120g pasta z orzecha laskowego PNP Callebaut
15g masa żelatynowa
450g śmietanka 36%

Przygotować krem angielski. Zalać czekolady. Dodać pastę orzechową i zblendować. Dodać upłynnioną masę żelatynową. Połączyć z lekko ubitą śmietanką.

Konfitura malinowa
300g puree z malin
70g cukier
5g pektyna żółta
100g mrożona lub świeża malina

Podgrzać puree. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać całe porzeczki. Gotować do pożądanej konsystencji.

Glazura kakaowa
30g woda
130g cukier
90g śmietanka 36%
110g syrop glukozowy
45g kakao extra brute
45g czekolada 70-30-38nv Callebaut
60g masa żelatynowa

Zagotować pierwsze 3 składniki. Dodać pozostałe. Zblendować.

Dekor czekoladowy
Wyciąć szablon półokrągły z kartonu. Zatemperować gorzką czekoladę. Rozsmarować na folii. Gdy zacznie tężeć, wyciąć dekorację używając szablonu. Ta dekoracja ma być zamknięciem rolady na obu jej krańcach.

Montaż
Wyłożyć formę arkuszem folii.
Wyciąć z biszkoptu prostokąt o wymiarach otworu formy silikonowej - będzie to spód ciasta. Wyciąć drugi prostokąt tak, aby krótszy z boków był równy długości silikonowej formy. Przesmarować oba prostokąty konfiturą. Większy zwinąć w rulon. Schłodzić.
Mus wylać do formy. W połowie głębokości formy zawiesić rulon z biszkoptu i konfitury. Uzupełnić formę musem. Zamknąć biszkoptem z konfiturą. Lekko zmrozić szokowo - na tyle, aby rolada dała wyjąć się z formy, a nie zamarzła w pełni. Pokryć roladę glazurą. Udekorować krańce wykonanymi czekoladowymi dekoracjami. Szczyt i boki udekorować owocami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 17

15 min
0
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 13

>60 min
0
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 931

15 min
3
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 24

>60 min
0
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2552

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0