Bez sera ani rusz!

Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.

Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.

Jakie sery?

Włoska technika wyrobu sera jest jedną z najbardziej cenionych na świecie, a możliwości jego połączenia z makaronem są wręcz nieograniczone. Najpopularniejszymi serami, tradycyjnie dodawanymi do makaronu są m.in. pochodzący z regionu Emilii - Romanii parmigiano reggiano, czy twardy ser pecorino, który uważany jest za najstarszy na świecie. Makarony ze 100% pszenicy durum, takie jak Sorenti gnocchi, wyśmienicie komponują się też z oryginalną mozzarellą, czy gorgonzolą, serem pleśniowym z niebieskozielonym nalotem o bardzo wyrazistym smaku, wytwarzanym głównie w Piemoncie.

Jaki rodzaj makaronu wybrać?

W zależności od rodzaju, włoskie sery możemy trzeć, kruszyć, łamać czy rozpuszczać w sosie. Każdy z nich będzie idealnie komponował się z wysokiej jakości makaronem Sorenti gnocchi, który został stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Ten delikatny makaron, kształtem przypominający muszelki, inspirowany jest tradycyjnymi gnocchi - włoskimi kluskami z ciasta ziemniaczanego. Świetnie sprawdzi się z zapiekanym serem w popularnym rzymskim Gnocchi di semolina alla Romana, czy w toskańskiej kompozycji Gnocchi con noce e formaggio z orzechami włoskimi i pecorino. Doskonale skomponuje się też z sosem Quattro Fromaggi, tradycyjnie przygotowywanym z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone i fontiny. Największych smakoszy zachwyci Sorenti gnocchi w towarzystwie serka mascarpone oraz krewetek podlanych brandy w kompozycji Gnocchi ai gamberi e mascarpone.


Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2