Czekolada z owocami Rafała

Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała.

Ciasto parzone
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem czekoladowy z mango
750 ml mleka
160 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
150 g czekolady deserowej
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 mango

Polewa malinowa
¾ szklanki malin
6 łyżek wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dekoracja
świeże maliny
borówki
mięta

Ciasto parzone
Masło i wodę podgrzać w rondelku, doprowadzając do wrzenia. Wsypać mąkę. Zmniejszyć moc palnika i ucierać do powstania gęstej, szklistej i bezgrudkowej masy (powinna odchodzić od brzegów rondelka). Ostudzić, następnie wbijać kolejno jajka, miksując ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie tortownice o średnicy 23 cm (tortownice powinny być wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Krem czekoladowy z mango
500 ml mleka zagotować ze 130 g cukru. Do wysokiego naczynia przelać pozostałą część mleka, dodać jajko, żółtka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kakao. Zmiksować do połączenia składników, następnie przelać do wrzącego mleka. Gotować masę, mieszając energicznie. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Kiedy masa uzyska konsystencję budyniu, zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z pozostałą częścią cukru (ma powstać biała, puszysta masa). Do tartego masła dodać wystudzony budyń (cały czas mieszając). Część przygotowanego kremu wyłożyć na upieczony wcześniej blat ciasta, wysypać kawałki mango i przykryć pozostałą częścią kremu (najlepiej w blaszce/tortownicy, w której blat był pieczony). Przykryć drugim blatem.

Polewa malinowa
Maliny, wodę i skrobię ziemniaczaną podgrzać w rondelku na średnim ogniu. Gdy polewa osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć z palnika i lekko ostudzić. Przetrzeć przez sitko. Polewę wylać na karpatkę.

Dekoracja
Udekorować owocami oraz miętą. Wstawić do lodówki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3