Ewa gotuje: bezmięsny pasztet, moczka, krokiety ziemniaczane i makiełki

Kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia w sobotę 19 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje kilka postnych potraw na wieczerzę wigilijną.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta Bożego Narodzenia już za pasem. Ewa Wachowicz zaprezentuje, co w tym roku znajdzie się u niej na wigilijnym stole. Gospodyni zacznie kolację od przystawki. Pokaże, jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: ugotowana i wystudzona soczewica, klarowane masło, pokrojona w kostkę cebula, starta marchewka, utarta w moździerzu gorczyca, słodka wędzona papryka, kurkuma, pieprz ziołowy, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułka tarta i sól. Wymieszaną masę pasztetową przekładamy do formy, posypujemy czarnuszką i pieczemy. Po ostudzeniu gotowy pasztet podajemy z żurawiną.

Pora na wigilijną zupę. Gospodyni poda moczkę, czyli piernikową polewkę. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: namoczone przez noc w ciepłej wodzie pierniki, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, cynamon, kompot z suszu (wędzona gruszka, śliwka i jabłko) wraz z owocami, przyprawa do pierników i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, potem miksujemy. Słodko - kwaśną piernikową zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kolejnym daniem będą krokiety pieczone z wędzonym łososiem. Do przygotowania tej wigilijnej potrawy są potrzebne: podsmażona na klarowanym maśle cebula, posolone puree ziemniaczane, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wędzony łosoś, posiekany koperek, jajko i bułka tarta. Krokiety obtaczamy w mielonych płatkach migdałowych i pieczemy w piekarniku. Do tego barszcz czerwony na domowym zakwasie i pyszne wigilijne danie można podawać na stół.

Wigilię Ewy Wachowicz zwieńczy coś słodkiego. Na deser gospodyni przygotuje makiełki. Do tego dania będą potrzebne: namoczony przez całą noc i podwójnie zmielony mak, roztopione i lekko przypalone masło, żółtko jajka, namoczone w ciepłym mleku kajzerki, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie, miód i sztywna piana z białka jajka. Masę makową schładzamy w lodówce i po trzech godzinach podajemy gotowy wigilijny deser, który przyozdabiamy suszonymi morelami i płatkami migdałów.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 19 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Wigilijne dania Ewy Wachowicz – bezmięsny pasztet, moczka, krokiety ziemniaczane i makiełki na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
19
>60 min
418
>60 min
9
Desery ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami...

ciasto ze śliwkami. Piekłam na dużej blaszce 25x36cm. Można upiec na mniejsze...

Odsłon: 7143

30 min
30

Polecane artykuły

Informacje Złoto Inków na talerzu. Czym jest komosa ryżowa i jakie ma właściwości?

Nazywana jest quinoą lub złotem Inków. Komosa ryżowa to rodzaj pseudozboża, które nie tylko wykazuje szereg właściwości odżywczych i prozdrowotnych...

0
Informacje Ryż z kalafiora. Jak zrobić i z czym podawać?

Czy wiedziałeś, że możesz zrobić ryż z kalafiora? Sprawdź więcej szczegółów na temat tej zdrowej i naprawdę pysznej potrawy. Mamy dla ciebie wiele...

0
Informacje Jak piec mięso z indyka, by nie było suche? Te sposoby nigdy nie zawodzą

Mięso z indyka zawiera sporo cennych składników odżywczych, a oprócz tego jest stosunkowo niskokaloryczne. Najpopularniejszym sposobem na przyrządz...

0
Ewa gotuje 452. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 14 maja Ewa Wachowicz zaproponowała widzom przepis na pyszne zapiekanki na bagietce. Następnie zdradziła recepturę na wiosenną zupę kalafi...

0