Sprawdzone przepisy na grilla

W sobotę 28 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę krem. Potem przygotuje kiełbasę duszoną w aksamitnym sosie oraz usmaży do niej placki z kiszonej kaszy gryczanej. Na deser zrobi krem czekoladowy z bitą śmietaną i malinami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ziemniaki wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne - mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego nie może ich zabraknąć w kolejnym odcinku „Ewa gotuje". Gospodyni programu ugotuje więc krem kartoflany z dodatkiem pora. Do przygotowania kremu będą potrzebne: wywar drobiowy, ziemniaki, por, sól i biały pieprz. Zupę podana zostanie z zieloną papryką, plastrami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną.

Daniem głównym będzie biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej. Do przygotowania głównej części potrawy będą potrzebne: namoczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", boczek wędzony, surowa biała kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, tymianek, majeranek, przecier pomidorowy i białe wytrawne wino.

Trzy tygodnie temu Ewa Wachowicz pokazała, jak zakisić kaszę gryczaną niepaloną. Teraz przygotuje z niej placki gryczane. Do ich przygotowania oprócz ukiszonej kaszy będą potrzebne: jajka, natka pietruszki, bułka tarta, pieprz, sól i klarowane masło do smażenia.

Gotowe danie gospodyni udekoruje mikro ziołami: mizuną i czerwoną bazylią.

Za oknem coraz chłodniej i Ewa Wachowicz nie ma już świeżej zieleniny prosto z ogródka. Dlatego pokaże, jak założyć domową uprawę kiełków. Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę, nasiona, np. brokuła, rzodkiewki czy siemienia lnianego i wodę. Po kilu dniach będą gotowe pyszne i zdrowe kiełki z domowej plantacji.

Po obiedzie u Ewy Wachowicz nie może zabraknąć słodkości! Tym razem gospodyni zrobi krem czekoladowy. Do przygotowania deseru będą potrzebne: gorzka czekolada, oliwa z oliwek extra virgin, jajka, cukier trzcinowy, szczypta soli, rum, orzechy laskowe, bita śmietana, maliny i mięta.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 28 listopada w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Najprostsze zapiekanki

Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...

Odsłon: 56

15 min
1
Przekąski Śledzie w oleju

Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...

Odsłon: 61

30 min
1
Dania główne Kurczak ze szpinakiem

Brakuje ci pomysłu na przygotowanie filetów z kurczaka? Podany z sosem śmieta...

Odsłon: 88994

30 min
89
Ciasta Placek z kruszonką

Placek z kruszonką to świetny pomysł na deser. Jest bardzo prosty w wykonaniu...

Odsłon: 2983

30 min
3