Ewa gotuje: Krem z ziemniaków, placki gryczane oraz krem czekoladowy

W sobotę 28 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę krem. Potem przygotuje kiełbasę duszoną w aksamitnym sosie oraz usmaży do niej placki z kiszonej kaszy gryczanej. Na deser zrobi krem czekoladowy z bitą śmietaną i malinami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ziemniaki wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne - mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego nie może ich zabraknąć w kolejnym odcinku „Ewa gotuje". Gospodyni programu ugotuje więc krem kartoflany z dodatkiem pora. Do przygotowania kremu będą potrzebne: wywar drobiowy, ziemniaki, por, sól i biały pieprz. Zupę podana zostanie z zieloną papryką, plastrami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną.

Daniem głównym będzie biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej. Do przygotowania głównej części potrawy będą potrzebne: namoczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", boczek wędzony, surowa biała kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, tymianek, majeranek, przecier pomidorowy i białe wytrawne wino.

Trzy tygodnie temu Ewa Wachowicz pokazała, jak zakisić kaszę gryczaną niepaloną. Teraz przygotuje z niej placki gryczane. Do ich przygotowania oprócz ukiszonej kaszy będą potrzebne: jajka, natka pietruszki, bułka tarta, pieprz, sól i klarowane masło do smażenia.

Gotowe danie gospodyni udekoruje mikro ziołami: mizuną i czerwoną bazylią.

Za oknem coraz chłodniej i Ewa Wachowicz nie ma już świeżej zieleniny prosto z ogródka. Dlatego pokaże, jak założyć domową uprawę kiełków. Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę, nasiona, np. brokuła, rzodkiewki czy siemienia lnianego i wodę. Po kilu dniach będą gotowe pyszne i zdrowe kiełki z domowej plantacji.

Po obiedzie u Ewy Wachowicz nie może zabraknąć słodkości! Tym razem gospodyni zrobi krem czekoladowy. Do przygotowania deseru będą potrzebne: gorzka czekolada, oliwa z oliwek extra virgin, jajka, cukier trzcinowy, szczypta soli, rum, orzechy laskowe, bita śmietana, maliny i mięta.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 28 listopada w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 70

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 114

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25